id="category" class="category category-126 category-abstract-strategiespel show-left-column hide-right-column lang_nl">
Abstract strategiespel

Abstract strategiespel  

Wat is een abstract strategie spel ?

Strategische spellen zijn spellen waarbij je één of meerdere tegenstanders hebt. Afhankelijk van het spel zijn er verschillende manieren waarop je een strategiespel kan winnen. Er zijn spellen waarbij je bijvoorbeeld  het grootste gebeid moet proberen te veroveren, eerder de overkant te bereiken dan je tegenstander (Einfach Spitze) of door je tegenspelers te omsingelen. Tijdens het spelen moet je tactische keuzes maken. De factor geluk is bij dit type spel van ondergeschikt belang.
Een abstract strategiespel verschilt van een regulier strategiespel doordat het geen thema heeft. Bij een spel met een thema is het thema essentieel voor de spelbeleving. Dat is bij een abstract strategisch spel niet van toepassing. Bekende strategiespellen met een thema zijn Kolonisten van Catan en Ticket to Ride. Een van de oudste en bekendste abstracte strategiespellen zijn Schaken en Go. 
Strategiespellen kunnen zowel bordspellen als kaartspellen zijn.

Kenmerken van een abstract strategiespel

Een abstract strategisch bordspel heeft een aantal kenmerken.

Een eerste kenmerk is dat er vaak sprake is van perfecte informatie. Perfectie informatie wil zeggen dat de spelers over dezelfde informatie beschikken. Bij schaken bijvoorbeeld zien beide spelers allebei op welke positie de speelstukken op het bord staan. Wanneer een speler aan de beurt is betaalt de speler op basis van deze informatie, bepaalde versonderstellingen die hij maakt en zijn strategie wat zijn volgende zet zal zijn.

Een tweede kenmerk is dat de geluksfactor niet of nauwelijks aanwezig is. Is deze echter wel aanwezig, dan is die van onderschikt belang om het spel te winnen. De volgende zet hangt bijvoorbeeld dus niet af van een kaart die getrokken wordt of hoe er gedobbeld word. Er zijn echter wel spellen waarbij er dobbelstenen gebruikt worden, maar die toch beschouwd worden als een abstract strategiespel. Een voorbeeld van een dergelijk spel is Can’t stop. Op basis van wat je gedobbeld hebt, moet je namelijk nog steeds zelf bepaalde tactische keuzes maken.

Zoals eerder aangegeven heeft een abstract strategiespel ook geen thema.

Welke spelmechanismen heeft een een abstract strategiespel ?

Op de Engelse wikipedia pagina over strategiespellen worden een de spellen in verschillende Spelmechanismen ingedeeld. Zo worden spellen o.a. ingedeeld in de categorie ‘schaak achtig‘ . Voorbeelden van spellen in onze collectie die in deze categorie vallen zijn Baragoon en Hive.

Daarnaast zijn er ook nog ‘ x-op een rij‘ spellen‘. Hierbij moet je er dus en x-aantal speelstenen in een rij of een bepaald patroon worden gelegd. Spellen in onze collectie die in deze categorie vallen zijn o.a. Lo-Xio en Mijnlieff.

Ook zijn er ook ‘verbindingsspellen‘. Hier moeten zijdes met elkaar verbonden worden.
Eyensteyn en ConHex zijn spellen die in deze categorie vallen.

Andere spelmechanismen zijn ‘ stapelspellen‘, ’blokkeerspellen‘ en ’positiespellen‘.

Een favoriet gezelschapsspel van ons in deze categorie is het spel Rumis +. Hierbij moet er ervoor zorgen dat je aan het eind van het spel van bovenaf het grootste oppervlak hebt weten te creëren.


Ook heb je op de wikipedia pagina nog de categorie ‘ Non-combinatorial abstract strategy games‘. Dit zijn spellen waarbij er wel sprake is van imperfecte informatie. Hierbij moet je door het combineren van informatie eenheden komen tot de juiste oplossing. Een voorbeeld van een dergelijk spel is Black Box. Dit spel is ook uitermate geschikt voor hoogbegaafden. De klassieker onder dit type denkspel is het spel Mastermind. 

Voor welke leeftijd zijn strategische spellen geschikt ?

Strategische spellen zijn geschikt voor alle leeftijden, maar het niveau van complexiteit en de moeilijkheidsgraad kunnen variëren. Veel strategische spellen zijn ontworpen voor volwassenen, omdat deze games zich richten op het ontwikkelen van planning en strategie. Wij hebben echter genoeg strategische spellen in onze collectie die geschikt zijn voor kinderen en adolescenten.
Kortom, strategische spellen zijn geschikt voor alle leeftijden en het spelen van deze spellen kan bijdragen aan de cognitieve en intellectuele groei van zowel kinderen als volwassenen. 
 

Hoe lang duurt een strategiespel ?

Hoe lang een strategiespel duur hangt af van verschillende factoren. Er zijn spellen die 15 tot 20 minuten duren, maar ook spellen die een uur duren. Er zijn zelfs spellen die dagen of weken nodig hebben om het spel te uit te spelen. Factoren die de duur van een strategiespel kunnen beïnvloeden, zijn onder meer het aantal spelers, de complexiteit van de regels, de geplande speeltijd en hoe lang spelers over hun beurt kunnen doen.

Zijn strategiespellen moeilijk ?

Strategiespellen kunnen zeker moeilijk zijn. Dit is afhankelijk van het type spel. De moeilijkheidsgraad van een spel kan sterk variëren, afhankelijk van het niveau en de complexiteit van het spel. Sommige spellen zijn vrij eenvoudig en gemakkelijk te begrijpen, terwijl andere spellen zeer uitdagend kunnen zijn en veel tijd en inspanning vergen om te leren en te spelen.

Voor de spellen in onze collectie geldt dat de spelregels over het algemeen makkelijk te begrijpen zijn, maar dat desondanks het spel toch diepgang kan hebben.  Bovendien varieert de moeilijkheidsgraad van strategiespellen sterk, afhankelijk van het niveau en de complexiteit van het spel. De spellen vereisen het vermogen tot strategisch denken, het vermogen te  reageren op veranderende omstandigheden en een goed begrip van de regels en mechanica van het spel.

Ja, vaak wel. In een strategiespel moet je nadenken over de lange termijn en anticiperen op de zetten van je tegenstander. Het vergt daarom veel strategisch inzicht en planning. Daarnaast zijn veel strategiegames complex en bevatten ze veel verschillende regels en mechanismen, waardoor het leren van het spel ook al een uitdaging op zichzelf kan zijn. Bovendien kunnen sommige strategiegames behoorlijk competitief zijn en kan het moeilijk zijn om consistent te winnen. Toch kunnen strategiespellen ook ontzettend leuk en uitdagend zijn en is het juist de uitdaging die veel mensen aantrekt. Dus ja, strategiespellen zijn vaak moeilijk, maar dat maakt ze niet minder de moeite waard om te spelen!

Hoe vind ik een leuk strategiespel op jullie site ?

Wat een leuk spel is, is natuurlijk erg persoonlijk. Wij hebben een ruim assortiment aan strategische spellen. Uiteenlopend van twee persoons spellen tot familiespellen, van spellen voor jong en oud. Het aantal strategische themaspellen is echter zeer beperkt. 
Om het zoeken naar een leuk spel op onze site te vergemakkelijken hebben we een geavanceerde filter mogelijkheid op de site. Hiermee selecteert u gemakkelijk een spel. Onze filter functie werkt anders dan de filtermogelijkheid op vele andere sites. Onze filteroptie werkt volgens de AND logica terwijl filters op vele andere sites werken volgens de OR logica. Met onze filteroptie is het dus mogelijk bijvoorbeeld een spel te zoeken die voldoet aan de volgende criteria: een abstract strategiespel voor 2-4 personen voor 8 jaar en ouder. In onze blogpost 'Het verschil tussen AND-Logica en OR-logica' lees je meer over onze filterfunctie.

Onze favoriete strategiespellen

Wat een leuk spel gevonden wordt is sterk persoonlijk. Onze favoriete strategiespellen van dit moment zijn Rumis +, Lampionnen van Lanzhou , Onitama, Lo-Xio en . Ons favoriete strategiespel aller tijden is Rumis. Helaas de houten versie van Rumis uitverkocht. Wel hebben we nog een aantal exemplaren van de plastic versie van Rumis. 

Waarom verkopen jullie het spel ........ niet ?

Met regelmaat krijgen wij de vraag waarom wij een spel X niet in onze collectie hebben. Er zijn vele leuke (strategie)spellen, waarvan wij er ook zeer veel niet in onze collectie hebben. De reden hiervoor is dat wij ons met onze collectie willen onderscheiden van andere (web)winkels. Bekende spellen zoals bijvoorbeeld de eerder genoemde Ticket to Ride of Kolonisten van Catan hebben wij dan ook niet in onze collectie. Deze spellen kan je op 'elke hoek van de straat krijgen'. 
Wij verkopen juiste veel spellen die je niet op elke hoek van de straat kan krijgen. Van sommige spellen zijn wij zelfs de enige aanbieder ter wereld de de spellen nieuw verkopen. Twee spellen die nergens anders ter wereld te koop zijn Rumis+ en Lo-Xio

Ik ken veel spellen die jullie verkopen niet. Hoe weet ik of ze leuk zijn ?

Spelbeschrijving en uitlegvideo's

Dat kan inderdaad een probleem zijn. Daarom proberen wij een zo goed mogelijke beschrijving te geven van de spellen. Daarnaast zullen er uitleg video's gemaakt gaan worden van veel spellen. 

Spellenparties

Ook verzorgen wij spellen middagen en avonden. Tijdens zo'n avond krijgt u uitleg van verschillende spellen en kunnen de spellen gespeeld worden. Indien gewenst kunnen de spellen ook besteld worden. Meer informatie over zulke spellen bijeenkomsten vind u op 

Ben je dus op zoek naar een strategisch spel waar het niet draait om geluk, w maar om jouw beslissingen en jouw manier van spelen en die je veel speelplezier beleven? Kijk dan zeker verder op onze site.

Voor het bepaalde informatie uit bovenstaande tekst is gebruik gemaakt van de volgende bronnen:
https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_abstract_strategy_games#References en https://boardgamegeek.com/boardgamecategory/1009/abstract-strategy

Products
Er zijn 66 producten

Toon 1 - 24 van66 items

 • Aronda is een 2 persoons abstract strategies spel.Het doel van het spel is om meer dan de helft van de speelvelden in bezit te krijgen.Dit spel is van de uitgever Gerhards Spiel und Design en het is dus niet alleen een leuk spel, maar ook nog eens schitterend uitgevoerd.

  € 39,99 Tax included
  Bezorging : 2 to 3 weken
  Add to cart
  Out of stock
 • Zoals alle spellen van deze uitgever is ook dit spel weer in schitterend hout uitgevoerd.Doel van het spel is om 4 van je 8 houten spelstukken waarmee je speelt van het speelbord te verwijderen. Wie dat als eerste lukt is de winnaar.

  € 69,99 Tax included
  Verzending: 1 tot 2 dagen
  In voorraad
 • Karo is een abstract strategiespel voor twee personen waarbij men 4 stenen, met de ronde markering naar boven, op een rij moet krijgen. Een verdraaid leuk spel !

  € 17,49 Tax included
  Verzending: 1 tot 2 dagen
  In voorraad
 • Avverso is een 2 persoons abstract strategiespel met een bekend doel namelijk: Creëer een ononderbroken lijn van de ene kant naar de andere kant van het speelbord.Wat dit spel echter uitdagend maakt is dat je hier niet met je eigen speelstukken speelt, maar met de speelstukken van je tegenstander !

  € 32,49 Tax included
  Verzending: 1 tot 2 dagen
  In voorraad
 • Dit voordeelpakket bestaat uit Rumis en Rumis+Met dit pakket kan je met maar liefst 6 personen dit fantastische spel spelen !Dit voordeelpakket levert je een voordeel op van maar liefst 15%

  € 75,63 Before € 88,98 -15 % Tax included
  Bezorging : 2 to 3 weken
  Add to cart
  Out of stock
 • Het doel van Mojave is om de dobbelstenen van je tegenstander te veroveren. Zorg ervoor dat jouw dobbelsteen komt naast een dobbelsteen van je tegenstander met een lagere waarde en je mag de dobbelsteen van je tegenstander van het bord nemen.Wederom een schitterend spel van Giseh. Dit spel wordt niet meer gemaakt. OP=OP

  € 89,99 Tax included
  Bezorging : 2 to 3 weken
  Add to cart
  Out of stock
 • Warp 'n Woof is een leuk spel voor het hele gezin.  Het doel van het spel is om 1 van je 3 stenen naar de overkant te krijgen door de lijn te volgen die overeenkomt met de kleur waarmee je speelt. Wat dit spel bijzonder maakt is dat je niet tegen elkaar speelt, maar met elkaar. Warp en Woof is eerder verkocht onder de naam Schering en Inslag.

  € 24,99 Tax included
  Verzending: 1 tot 2 dagen
  In voorraad
 • Six is hier te bestellen. Dit is de duitse versie, maar er worden spelregels in Nederlands meegeleverd.

  € 25,99 Tax included
  Bezorging : 2 to 3 weken
  Add to cart
  Out of stock
 • Dit spel is inmiddels een echte klassieker en mag niet in uw spellencollectie ontbreken. Het spel heeft verschillende spelvarianten waardoor het zowel in je eentje te spelen is (solitaire puzzels), maar ook met 2 tot 4 personen.Een echte aanrader dus.

  € 29,95 Tax included
  Bezorging : 2 to 3 weken
  Add to cart
  Out of stock
 • Kulami is wederom een mooi en leuk abstract strategiespel van de uitgever Steffen Spiele. Het doel van het spel is om zoveel mogelijk speeltegels te veroveren. Spelers plaatsen om de beurt een knikker op een tegel. Heb jij de meeste knikkers op een speelveld weten te plaatsen dan heb jij die tegel veroverd.

  € 43,99 Tax included
  Verzending: 1 tot 2 dagen
  In voorraad
 • Op het variabele speelveld leggen de spelers om de beurt een steen op een vrij legveld. Zij verdienen tijdens het spel punten voor het afsluiten van een rij en aan het eind van het spel punten voor 4 of meer stenen op een rij van de eigen kleur.Wie de meeste punten haalt, wint het spel. Voor de liefhebbers is er ook nog een spel met bonuspunten.

  € 18,49 Tax included
  Verzending: 1 tot 2 dagen
  In voorraad
 • Behaal zoveel mogelijk punten door reeksen stenen aan te leggen op vorm of kleur.Dit spel kan het beste beschreven omschreven worden als een combinatie van set en scrabble.Een zeer uitdagend spel voor de hele familie. Een aanrader ! Dit is de Engelse versie, dus uitsluitend met spelregels in het Engels !

  € 29,99 Tax included
  Verzending: 1 tot 2 dagen
  In voorraad
 • Abalone is een abstract strategiespel voor 2 personen. Het kan met recht een klassieker onder de abstracte strategiespellen gerekend worden. Het doel van het spel is om 6 knikkers van je tegenstander van het bord te duwen. Abalone is een klassieker on de abstracte strategiespellen !

  € 29,99 Tax included
  Verzending: 1 tot 2 dagen
  In Stock
 • Leg je stenen op het speelbord en creeer een 'waterweg' naar de overkant.Zorg ervoor dat je waterweg aan de overkant zoveel mogelijk vertakkingen heeft.De speler met de meeste punten is de winaar van het spel.

  € 27,99 Tax included
  Bezorging : 2 to 3 weken
  Add to cart
  Out of stock
 • Verplaats één pion op het veld zodat er een situatie ontstaat overeenkomstig één van de openliggende speelkaarten. Als dat lukt mag je de desbetreffende kaart hebben. Wie aan het eind van het spel de meeste kaarten heeft verzameld is de winnaar van het spel.  

  € 18,99 Tax included
  Verzending: 1 tot 2 dagen
  op voorraad
 • Verplaats één speelstuk op het veld zodat er een situatie ontstaat zoals afgebeeld op een van de open liggende speelkaarten. Als dat lukt mag je de desbetreffende kaart hebben. Wie aan het eind van het spel de meeste kaarten heeft verzameld is de winnaar van het spel. Dit is de 'Master' versie van Triovision.

  € 18,99 Tax included
  Bezorging : 2 to 3 weken
  Add to cart
  Out of stock
 • Kamisado is een abstract strategisch spel voor 2 personen.Het doel van het spel is om ervoor te zorgen dat je als eerste één van je torens aan de overkant krijgt. De eenvoudige spelregels in combinatie met de diepgang tijdens het spelen zorgen ervoor dat dit spel echt een aanrader is.

  € 24,99 Tax included
  Bezorging : 2 to 3 weken
  Add to cart
  Out of stock
 • De 2 spelers krijgen 15 knikkers en leggen ze beurtelings in de vorm van een piramide. Met eenvoudige principes kan men knikkers uitsparen: de zuinigste speler wint door de laatste op de top te leggen. Zijn dubbele functie als spel en decoratief element maakt van Pylos een onweerstaanbaar aantrekkelijk voorwerp!

  € 19,99 Tax included
  Bezorging : 2 to 3 weken
  Add to cart
  Out of stock
 • De 2 spelers krijgen 15 knikkers en leggen ze beurtelings in de vorm van een piramide. Met eenvoudige principes kan men knikkers uitsparen: de zuinigste speler wint door de laatste op de top te leggen. Zijn dubbele functie als spel en decoratief element maakt van Pylos een onweerstaanbaar aantrekkelijk voorwerp!

  € 29,99 Tax included
  Bezorging : 2 to 3 weken
  Add to cart
  Out of stock
 • Het meest onderscheiden spel ter wereld! Alle 16 stukken hebben 4 onderscheidende kenmerken. De doelstelling: 4 stukken op een lijn zetten die iets gemeen hebben. maar denk niet dat u de stukken speelt die u wilt: uw tegenstander kiest voor u!

  € 31,99 Tax included
  Bezorging : 2 to 3 weken
  Add to cart
  Out of stock
 • Het meest onderscheiden spel ter wereld! Alle 16 stukken hebben 4 onderscheidende kenmerken. De doelstelling: 4 stukken op een lijn zetten die iets gemeen hebben. maar denk niet dat u de stukken speelt die u wilt: uw tegenstander kiest voor u!

  € 22,99 Tax included
  Verzending: 1 tot 2 dagen
  In Stock
 • Kubussen die bewegen... en alles veranderen! 25 kubussen zijn gevangen op een speelbord. Beurtelings pakken de spelers een kubus en leggen die neer volgens het principe van de riskja. De winaar is de speler die als eerste een lijn van 5 eigen kubussen maakt

  € 31,49 Tax included
  Bezorging : 2 to 3 weken
  Add to cart
  Out of stock

Toon 1 - 24 van66 items