Het verschil tussen AND-logica en OR-logica

Het verschil tussen AND-logica en OR-logica

Wat denk je dat de meeste kinderen liever horen?

1) Wil je een ijsje met een bolletje kokosijs of een bolletje chocolade-ijs of een bolletje stroopwafelijs ?

of

2) Wil je een ijsje met een bolletje kokosijs en een bolletje chocolade-ijs en een bolletje stroopwafelijs ?

Ik denk dat de meeste kinderen kiezen voor optie 2, wellicht met een aanvullende vraag zoals ‘Mag ik 4 bolletjes?’ of ‘Mag ik in plaats van een bolletje x een bolletje y?’

Het bovenstaande voorbeeld geeft precies weer wat het verschil is tussen AND-en OR-logica.

Wanneer je een site bezoekt met redelijk veel tot héél veel verschillende producten, zul je waarschijnlijk kunnen filteren zodat je gemakkelijker een product kunt vinden. Dat filteren kan op twee manieren, namelijk volgens de AND-logica of de OR-Logica.
Volgens welke manier er gefilterd wordt, is van wezenlijk belang voor het filterresultaat.

Laten we als voorbeeld de spellen Crocofant, Little Creative Thinkers en Set! nemen.
Alle drie de spellen zijn kaartspellen. Crocofant is daarnaast ook een memoryspel en een reactiespel. Set! is ook een reactiespel en Little Creative Thinkers is een dominiospel waarbij je creatief moet denken.
De spellen vallen dus in meerdere categorieën zoals: kaartspel, reactiespel, memoryspel en/of creatief spel.

OR- logica

Als de filter volgens de OR-logica filtert en ik zou als categorieën kiezen kaartspel, reactiespel en memoriespel, dan zou de de filter uitkomst zijn de spellen Crocofant, Little Creative Thinkers en Set!.
Al deze spellen voldoen namelijk aan ten minste één van de filter criteria.
Bij een OR-logica manier van filteren moet de uitkomst namelijk voldoen aan ten minste één van de filtercriteria.

AND-logica

Wanneer ik dezelfde filter criteria zou selecteren, maar de filter filtert volgens de AND-logica dan zou ik geen enkel spel uit de filter uitkomst krijgen. Geen van de spellen voldoet namelijk aan alle drie de criteria.
Als je als filter opties kaartspel en reactiespel selecteert, krijg je als uitkomst de spellen Set!en Crocofant. Deze spellen voldoen namelijk aan beide selectiecriteria. Omdat Little Creative Thinkers geen reactiespel is, zit dit spel ook niet bij de uitkomsten.

Bij een AND-logica manier van filteren moet er voldaan worden aan alle criteria.
Voor een filter die volgens de AND-logica filtert geldt dus:
Hoe meer filter opties geselecteerd worden, hoe kleiner over het algemeen de uitkomst (tenzij een spel aan alle criteria voldoet).

Op veel sites werkt de filter optie volgens de OR-logica.
Wij wilden echter een filter dat werkt volgens de AND-logica.

Waarom een filter die filtert volgen de AND-logica ?

Om die vraag te beantwoorden geef ik even korte achtergrond van Denkspellenparadijs.
Denkspellenpardijs is een nevenactiviteit van ERTEE.
Bij ERTEE begeleiden wij kinderen en jongvolwassenen met leer-, gedrags- en ontwikkelingsproblemen. Tijdens het begeleiden zetten wij ook zéér regelmatig denkspellen in om cognitieve en executieve functies te trainen.
Onze ervaring is dat door de combinatie van vakinhoudelijke begeleiding en het trainen van cognitieve en executieve functies de effectiviteit van de begeleiding hoger is dan wanneer er alleen vakinhoudelijke begeleiding gegeven wordt.

Bij veel van de spellen die wij verkopen hebben wij ook ‘vastgesteld’ op welke cognitieve functies een beroep wordt gedaan tijdens het spelen.
Veel van de spellen zijn ook te gebruiken voor het trainen van cognitieve en executieve functies.

Als je dus op zoek bent naar een spel waarbij een beroep wordt gedaan op één of meerdere cognitieve functies, of een spel waarmee je één of meerdere cognitieve functies wilt trainen, is het van belang dat je filter filtert via de AND-logica.

Momenteel zijn we onze site aan het updaten. Sinds kort kan er ook gefilterd worden via de AND-logica. We zijn hier zelf heel blij mee. Hoewel er nog veel werk is te verzetten, wilden we toch niet wachten met het implementeren van deze filter mogelijkheid.

Wil je op de hoogte blijven van andere ontwikkelingen op de site, nieuwe spellen die we in de collectie opnemen, data van livestream en ander nieuws ? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief als je dat nog niet gedaan hebt.


Foto: https://en.wikipedia.org/wiki/Intersection_(set_theory)Related products

Onze zekerheden

Unieke spellen

Deskundig advies

Zeer hoge klantwaarderingen

Bezorgd door PostNL (levertijd slechts 1-2 werkdagen)

Sparen voor leuke spellen

onze vermelding op www.keurmerk.info

Geweldig zo snel als alle leveringen worden bezorgd. Uit alle mailtjes is direct duidelijk hoe het met de bestelling staat. Ook geeft dit een vertrouwd gevoel. Er wordt serieus mee omgegaan. Ga zo door! - RT Praktijk Vermeulen -

fantastisch snelle levering, goede prijs ik kon het spel nergens goedkoper vinden. - Judith -

Bijzonder snelle service. Ik kende de site niet maar ben zeer verrast door de vele spellen en de uitstekende uitleg daarbij. Ik kom zeker terug. - Sjoukje -

Ga naar de site